سه مرحله‌ای که همیشه هنگام نوشتن فراموش می‌شوند…

958

نوشتن متن چه در مقاله‌نویسی چه روزنامه‌نگاری، داستان و چه در کپیرایتینگ ۳مرحله اساسی دارد. چه مراحلی؟ شاید پس از شنیدن نام این مراحل لبهایتان کمی از هم باز شود و شاید هم بلند بخندید؛ اما ریشۀ مشکل بسیاری از متن‌ها دقیقاً نادیده گرفتن همین ۳مرحله است:

۱. قبل از نوشتن
۲. هنگام نوشتن
۳. پس از نوشتن

بله، همۀ شما این مراحل را می‌داند، هر انسانی می‌داند. اما همه، ویژگی‌های این مراحل را نمی‌دانند.
خیلی اوقات افرادی که شروع به نوشتن می‌کنند به محض این‌که یک سوژه با اندکی جزئیات به ذهنشان خطور کرد، قلم را روی کاغذ می‌گذارند. به هیچ وجه این کار را نکنید!

پس چه کاری کنیم؟ بگذارید پاسخ این پرسش را از این مطلب شروع کنم:

هنگام نوشتن به هیچ‌وجه به هیچ قانون، تکنیک و یا اصلی فکر نکنید، فقط و فقط بگذارید قلم هرآنچه را که از درون شما تراوش می‌کند به روی کاغذ بیاورد. ممکن است بگویید به این شیوه هزار چیز نامربوط روی کاغذ آورده می‌شود و اصلا مشخص نخواهد شد متن به دنبال چیست و من به شما خواهم گفت، این در صورتی است که مرحله اول را نادیده بگیرید. برای همین با هم به سراغ مرحله قبل از نوشتن می‌رویم:

 قبل از نوشتن:

در این مرحه سوژه به ذهن شما خطور می‌کند. سوژه را تا هر اندازه که می‌توانید در ذهن پرورش دهید، ساختار کلی و جریان متن را در ذهن ترسیم کنید، ابتدا و انتهای متن را کاملاً مشخص کنید.(یادتان باشد دست به قلم نبرید، مگر در حد تک کلمه و یا شکل). اگر می‌توانید باز هم در ذهن پیش‌روی کنید. جزئیات متن را در ذهنتان بیشتر مشخص کنید. در بهترین حالت شما باید به جایی برسید که بدون اینکه متنی را روی کاغذ بنویسید، مطلب خود را در ذهنتان بلند بخوانید.

 مرحله نوشتن:

حالا باتوجه به مرحلۀ قبل و مطالبی که در ذهنتان نقش بسته است، شروع به نوشتن کنید. مطالب مرحله قبل را روی کاغذ بیاورید و به هیچ قاعده و قانونی فکر نکنید. حتی اگر چیزی به ذهنتان خطور کرد که در مرحلۀ قبل به آن فکر نکردید، ایرادی ندارد. اجاز دهید روی کاغذ آورده شود. مرحلۀ نوشتن اصلا جای فکر کردن نیست؛ فقط بنویسید.

مرحله پس از نوشتن:

متن شما نوشته است. به نقطۀ شروع باز گردید. متن را بخوانید و به اصول، قواعد، تکنیک‌های استفاه شده و یا قابل استفاده و به تمام فنون و قواعد متن فکر کنید و بر اساس آن‌ها متن را اصلاح کنید.

در مرحله ۱ و ۳ تکنیک، فن و قواعد به شدت اهمیت دارند و در مرحله ۲ فقط نوشتن و دل سپردن به ذهن و ناخودآگاه؛.به همین دلیل می‌گویند در مرحله ۲ اصلا بر اطناب است و در مرحله ۱ و ۳ اصل بر ایجاز.

پوریا شریفیان

منبع: کانال تخصصی بازاریابان محتوایی

این مطلب را به اشتراک بگذارید:

افزودن دیدگاه