شرکت اپل در روز ۱ آپریل سال ۱۹۷۶ (روز دروغ اول آپریل) توسط استیو جابز و استیو وزنیاک راه اندازی شد.
اولین دفتر این شرکت هم گاراژ خانه پدری استیو جابز بود.
اولین محصول آنها یک کامپیوتر ساده دست ساز به اسم Apple I بود که توسط وزنیاک ساخته شده بود.
در طول ۴۰ سال فعالیت، اپل اکنون تبدیل به غولی با پول ۲۶۹ میلیارد دلاری و ارزشمندترین شرکت دنیا شده است. دلایل زیادی دست به دست هم دادهاند تا امروز این اتفاق برای کمپانی اپل بیفتد اما یکی از آن دلایل تسلط و روش خاص اپل در بحث تبلیغات بوده است. در این مقاله ۴۰ نمونه از تبلیغاتی که اپل در طول این سالها برای محصولات خود انجام داده را معرفی میکنم و درسی که از هرکدام میتوان گرفت را میگویم.
۱۹۷۷ – سادگی
کامپیوتر Apple II طرز فکر شما درباره کامپیوتر را تغییر میدهد
این شروعی بود برای معرفی کامپیوتر اپل ۲. در تبلیغ، آینده این دستگاه با تاکید روشن روی محاسبات شخصی نمایش داده شده بود. در آن زمان داشتن کامپیوتر شخصی یک ایده جدید و تازه بود و اکثر مردم هیچ وقت به اینکه روزی یک کامپیوتر در خانه خود خواهند داشت فکر هم نکرده بودند. درسی که میتوان گرفت: وقتی میخواهید یک چیز جدید معرفی کنید آن را ساده نگه دارید.
۱۹۷۸ – پر فروشترین
«از آپریل ۱۹۷۷ که ما کامپیوتر اپل ۲ را معرفی کردیم، بیشترین فروش رو در بین همه کامپیتورها داشتیم»
اپل بروشور تبلیغاتی خودش را با این جمله شروع کرده بود. چه چیزی بهتر از ارائه یک تائیدیه از عموم مردم؟
۱۹۷۹ – آدم
این کمپین تبلیغاتی بود که هرکسی میتونست مطلبی درباره استفاده جالب و غیرمعمولی که از اپل کرده بنویسه و به یکی از خرده فروشیهای اپل تحویل بده. در نهایت بهترین متن برنده سفر ۱ هفتهای به جزایر هاوایی با پوشش تمام مخارج میشد. همیشه از مردم و مشتریانتون درخواست کنید که در مورد استفاده محصولتون بازخورد بدهند و از مسابقات عجیب ابایی نداشته باشید.
۱۹۸۰ – بنجامین فرنکلین
«این یک مرد داناست که صاحب یک اپل هست»
بنجامین فرنکلین یکی از بنیانگذاران ایالت متحده آمریکا است که در بین مردم آمریکا خیلی محبوب است. توی این تبلیغ بنجامین در حال طراحی یک کایت با کامپیوتر اپل ۲ است. اگر شخصیت مهم و بزرگی در کشورتان دارید (در حال حاضر و یا در تاریخ) دارید سعی کنید آن را به محصولتون پیوند بزنید تا عموم مردم حس کنند شخصیتهای بزرگ و اسطورهای هم از محصولات شما استفاده میکنند.
۱۹۸۱ – خانه دارها
این تبلیغ در آن زمان با جبههگیری های زیادی طرف بود. اپل این ایده را به میلیونها زن خانهدار القا کرد که کامپیوتر میتواند آنها را مشغول به کار کند. حتی اگر بستگانشان از آنها در این راه حمایت نکنند. اگر از درستیه هدف خود مطمئنید و محصولتان میتواند به مردم فرصتهای جدیدی بدهد نگران عبور از خط قرمزها نباشید.
۱۹۸۲ – شخصیترین کامپیوتر
در این تبلیغ مردم از کشورهای مختلف و با شغلهای مختلف میگفتند که از کامپیوتر اپل استفاده میکنند. اپل یکی از پیشگامان در نظر گرفتن تنوع افراد و ایدهها برای تبلیغ محصولات خودش بود. مردم واقعا نمیدانند که محصولتون به دردشون میخوره و برای کاری که میکنند بهشون جواب میده یا نه. این وظیفه شما است که آن ها را مطمئن کنید.
۱۹۸۳ – تنها
اپل در سال ۱۹۸۳ لیسا را به بازار ارائه کرد؛ «اولین کامپیوتر شخصی برای دفتر کار» تبلیغ اپل لیسا را میتونید این پایین ببیند. یادتون باشه اگر اولین کسی هستید که یک محصول یا سرویس را ارائه میدید حتما این رو به همه بگید.
۱۹۸۴ – سال ۱۹۸۴
اپل در طول «مسابقات سالانه فوتبال آمریکایی Super Bowl»، با یک تبلیغ تلویزیونی اولین نسخه مکینتاش را معرفی کرد. موضوع این تبلیغ با محوریت داستان رمان ۱۹۸۴ از جورج اورول که بسیار معروف بود ساخته شد. اپل برای ساخت این تبلیغ «ریدلی اسکات» کارگردان معروف را استخدام کرده بود.
کتاب ۱۹۸۴ در دهه ۵۰ نوشتهشده بود و موضوعش در مورد ۴۰ سال بعد و دنیایی است که در سال ۱۹۸۴ خواهیم داشت. اپل در تبلیغ خود با نمایش حال و هوای آن سال و سپس معرفی مکینتاش دنیا را از چیزی که در کتاب ۱۹۸۴ متصور کرده بود نجات داد. در آن زمان تیم کارگردانی از تبلیغی که ساخته شده بود ناراضی بود. اما همین تبلیغ توانست ۷۲ هزار کامپیتور را در طول ۱۰۰ روز بفروشد. اپل در ۱۹۸۴ از ۳چیز که مردم میشناختن و به آن اعتماد داشتن برای معرفی یک چیز جدید استفاده کرد.
- کتاب ۱۹۸۴
- مسابقات Super Bowl
- ریدلی اسکاتِ کارگردان
و در انتهای تبلیغ یک Call To Action فوق العاده از اپل: در ۲۴ ژانویه اپل کامپیوتر، مکینتاش را معرفی خواهد کرد و شما خواهید دید که چرا ۱۹۸۴ شبیه به ۱۹۸۴ نخواهد بود.
۱۹۸۵ – تقلید چشم بسته
بعد از موفقیت ۱۹۸۴، اپل قصد داشت باز هم با یک تبلیغ ابتکاری فروش خودش را بالا نگه داره و برای همین روی تبلیغی با موضوع پیروی کورکورانه دست گذاشت. وظیفه کارگردانی این تبلیغ با برادر ریدلی اسکات بود. اما این بار موضوع خیلی عجیب بود؛ خودکشی دسته جمعی! نتیجه فاجعه بود! در همان سال هم خیلی از کارمندان اپل اخراج شدند و استیو جابز هم شرکت را ترک کرد. در تبلیغاتتون با خط قرمزها بازی کنید اما به مردم بی احترامی نکنید.
۱۹۸۶ – قدرتِ بهترین بودن
قدرتِ بهترین بودن؛ «The Power To Be Your Best» این یکی از اولین شعارهای تبلیغاتی اپل بود. یک شعار خوب برای تلقین این حس که محصول یا سرویس چه قدرتی به شما میدهد.
۱۹۸۷ – فروشِ زورچپانی
در دهه ۸۰ میلادی، بازار کامپیوترهای تجاری در تصاحب شرکت IBM بود و اپل برای کسب درصد از این بازار تلاش میکرد. برای همین هم کمپینی به نام «Hard Sell» را راه انداخت (Hard Sell به معنی فروش چیزی به زور است). در این تبلیغ فروشندهای که مشخص نیست از چه شرکتیه سعی داشت کامپیتورشون را به یک مشتری بفروشه. در ادامه مشتری گفت در حال حاضر اونها نمیتونن چنین ریسکی را بکنن و محصول اونها را بخرند. در نهایت دوربین روی کیف سامسونت فروشنده زوم کرد که لوگوی IBM روی آن حک شده بود… اگر شما میخواهید فروش خودتون را افزایش دهید نیاز دارید کمپین یا محتوایی درست کنید که تیم فروشتون بتونه از اون استفاده کنه.
۱۹۸۸ – تست مداد
۳ سال پیش (سال ۱۹۸۵)، استیو جابز از اپل اخراج شده بود و کمپانی انیمیشنسازی پیکسار را راه اندازی کرد. استیو جابز به عنوان یکی از اولین پروژههای پیکسار با اپل همکاری کرد تا با ساخت یک کلیپ انیمیشن فروش کامپیوتر Macintosh II را افزایش دهد. گاهی اوقات کسانی که از شرکتتون اخراج شدهاند بهترین ایده را برای بهبود شرایط دارند.
۱۹۸۹ – نمایشِ آینده
این تبلیغ تلاش برای ساخت یک بازار جدید برای کامپیوترهای قابل حمل بود. کامپیوتر Macintosh Portable قیمت ۶,۵۰۰ دلاری و وزن ۱۶ پوندی داشت که هیچ وقت موفق نشد. اما این شروع ایدهای بود که روزی کامپیوترها قابل حمل خواهند شد. اگر شما میخواهید که یک بازار جدید درست کنید مراقب باشید که این کار خیلی زود نباشه که جامعه نتواند آن را قبول کند. شاید لازم باشه شما از چندین سال قبل تبلیغ در مورد آن را شروع کنید تا ذهن مردم را با خود همراه کنید.
۱۹۹۰ – مانیتورهای رنگی
تا آن زمان کامپیوترهای با صفحه نمایش رنگی خیلی گرون بودند. و این اولین کامپیوتر مقرون به صرفه با صفحه نمایش رنگی بود. معرفی چیزی که قبلا در مکینتاشهای ارزان ندیده بودید…
۱۹۹۱ – غیر قابل دسترس
در سالهای گذشته قیمت کامپیوترها بسیار زیاد بود و در اون سال هنوز بیشتر مردم نمیدانستند که قیمت کامپیوترها افت کردهاند و یا میتونند از کامپیوتر برای محل کار استفاده کنند. در تبلیغ یک کارمند سوار بر موتور را میبینیم که در راهِ رفتن به سر کار یک کامپیوتر مکینتاش را برمیدارد. بزرگترین تصور غلطی که مردم در مورد محصول شما دارند و باعث میشود که از آن استفاده نکنند را انتخاب کنید. با یک ویدیو اون تصور غلط را پاک کنید و بهشون نشون بدید که چقدر ساده میتونند از محصول شما استفاده کنند.
۱۹۹۲ – جان و گِرِگ
در این تبلیغ ۲ بیزینس من در هواپیما و در ارتفاع ۳۰,۰۰۰ پایی از دستگاه Apple PowerBook خود استفاده میکردند و لپتاپهای خود را به هم شبکه کردند. شکلی که مردم از محصول شما استفاده میکنند میتونه بهترین تبلیغ برای شما باشه.
۱۹۹۳ – نیوتون چیه؟
اپل دوباره تلاش کرد که بازار بزرگتری برای کامپیوترهای قابل حمل ایجاد کنه و از دستگاه PDA نیوتون رونمایی کرد. اگر این تبلیغ را ببینید متوجه اهمیت توضیح کامل در مورد امکانات محصولی که میفروشید میشوید. مثل: نیوتون مثل یک قطعه کاغذ ساده است.
۱۹۹۴ – قبل از، بعد از
این ویدیو برای تبلیغ دوربین عکاسی Apple Quick Take درست شده بود و در ویدیو شرایط قبل و بعد از وجود دوربین رنگی اپل نشان داده شد. به عنوان مثال قبل از دوربین یک تبلیغ چاپ شده روی کاغذ برای فروش خانه را میبینید که فقط متن است. ولی با استفاده از دوربین اپل که یکی از اولی دوربینهای دیجیتال مقرون به صرفهاست، به همان تبلیغ عکس خانه هم اضافه میشود. این کار با چند موضوع دیگر هم تکرار میشود. توضیح ساده است، سعی کنید به مردم نشان بدید که زندگیشان قبل و بعد از استفاده از محصول شما به چه شکل است.
۱۹۹۵ – قدرت یعنی…
توی این تبلیغ اپل یک سوال اساسی را مطرح میکنه و از قول اینفلوئنسرهای آن دوران چندین جواب را به آن میدهد:
قدرت چیه؟
تعدادی از افرادی که به این سوال جواب میدهند عبارتند از: جورج کلینتون، هانتر اس. تامپسون، اسپایک لی، الیور استون، مارلی متلین و دیو استوارت. و تعدادی از جوابها هم به این شکل هست:
قدرت یعنی: متکی به خود بودن، یک سفینه فضایی، قدرت برقراری ارتباط با افراد و انگیزه دادن به دیگران
بازاریابی تاثیر گذار همیشه مفید است و جواب میده. یک سوالی که مشتریان بالقوه شما دارند پیدا کنید و به کمک اینفلوئنسرها (افراد تاثیرگذار جامعه) جواب آنها را بدهید. تمام تلاش خودتون را بکنید که به همه سوالات مشتریانتون پاسخ بدید.
۱۹۹۶ – ماموریت غیرممکن
آن سال فیلم محبوب «ماموریت غیرممکن» با بازی تام کروز نمایش داده شد. اپل یکی از اسپانسرهای این فیلم بود که هزینهای را برای استفاده از محصولات اپل در سکانسهای مختلف پرداخت کرده بود. سپس با این تبلیغ و جمع آوری همه قسمتهایی که یکی از محصولات اپل در فیلم نمایش داده میشد اسپانسری خود از فیلم را علنی کرد. این کار بعدا در تبلیغات شرکتهای دیگر نیز مرسوم شد. استفاده از محصولاتتون در فیلمها و برنامههای مختلف نه تنها به صورت غیر مستقیم برند شما را تبلیغ میکند بلکه باعث افزایش اعتماد مردم به شما میشود.
اپل به عنوان ارزشمندترین برند دنیا برای اکثر افراد به عنوان نوآور و خلاق ترین شرکت دنیا محسوب میشود و این موضوع نیز از تبلیغاتی که این شرکت در طول همه سالها ساخته است مشخص است. تا اینجا ۲۰ سال از تبلیغات اپل (از روز تاسیس تا سال ۱۹۹۶) را با هم مرور کردیم. تبلیغاتی که هرکدام پر از درس و تجربیات مختلف است و ما میتوانیم برای تبلیغات خود از آن استفاده کنیم. در پست دیگر به سراغ سایر تبلیغات اپل یعنی سال ۱۹۹۷ تا امروز میروم که مطمئنا برای همه ما آشناتر خواهد بود.