به نقل از پایگاه “تصویر تهران” :
پشتصحنه تئاتری که شاه دید: اینجا شکنجه بود
سالن سنگلج ۱۸ مهر ۱۳۴۴ با حضور فرح پهلوی و امیرعباس هویدا نخستوزیر، با اجرای نمایش «امیرارسلان» به کارگردانی علی نصیریان رسما افتتاح شد. این نمایش که پرویز کاردان متن آن را نوشته بود، با بازی عزتالله انتظامی، علی نصیریان، فرزانه تاییدی، جعفر والی، فخری خوروش و مهین شهابی روی صحنه رفت. به نوشته روزنامه اطلاعات، در مراسم افتتاحیه دکتر مهدی فروغ رئیس هنرکده هنرهای دراماتیک درباره اهمیت تئاتر و ساخته شدن این سالن صحبت کرد.
نمایش «پهلوان اکبر میمیرد» در حضور فریدون رهنما، حمید رهنما و مهندس غیاثی اجرا شد. مهندس غیاثی در مجلس شام دربار درباره این نمایش صحبت میکند و شاه از پهلبد میخواهد تا برنامهای برای دیدن این نمایش ترتیب بدهد. جباری معاون وزیر فرهنگ، جوانمرد را خواسته بود تا بخشهایی از اجرا را سانسور و در مقابل شاه اجرا کند.
جوانمرد اما سعی کرد از زیر بار ممیزی خارج شود. او به این بهانه که کمیته جشنواره رسما ابلاغ نکرده، نمایش را بدون سانسور به صحنه برده بود؛ چراکه دقیقا بخش سانسورشده، مهمترین و جالبترین صحنه اجرا بود، جایی که پهلوان اکبر در عالم مستی میگوید: «اون طرف شاهنومه میخوندن، شاهنومه رو با صدای بلند میخوندن، این طرف نعل داغ میکنن، نعل رو برای تو داغ میکنن! تو فریاد نکشیدی! نه زیر اون داغ، نه زیر شلاق…»
او نمیتوانست این جملهها را: «اینجا شکنجه بود، خریدن آدم، فروختن، در قلعههای سرخ، زندان و دار بود، دریدن سینه، شکستن پای… پای شکسته از راه مانده بود…» حذف کند. در این خیالات جباری بعد از مشورت با وزیر گفت که پهلبد مجوز داده نمایش بدون سانسور به صحنه برود.
فرزانه ابراهیمزاده