باب اسفنجی شخصیت انحصاری برند برگر کینگ است که در بساری از کشورهای جهان شعبه دارد. به گفته خالق آن، استیفن هیلنبرگ، انیمیشنساز آمریکایی، هفت شخصیت انیمیشن باب اسفنجی، براساس هفت گناه/هیجان اصلی در انجیل طراحی شده اند، این گناهان عبارتند از:
باب اسفنجی=هوس
اختاپوس=خشم
خرچنگ =حرص و طمع
حلزون=شکم پرستی
پلانکتون=حسادت
پاتریک=تنبلی و نادانی
سنجاب=تکبر و خودشیفتگی
باب اسفنجی یکی از معروف ترین و پر مخاطب ترین کارتونهای سالهای اخیر است که کودکان ۳ تا ۷ سال را مخاطب قرار می دهد. در این سنین کودک به رنگهای تند و حرکات سریع توجه می کند که هر دو این پارامتر ها در این انیمیشن به دقت مورد توجه قرار گرفته اند. اگر کودک در تصویری دو نفر را ببیند که قدم می زنند و دیالوگی را زمزمه می کنند اصلا برایش جذاب نخواهد بود اما موجودی که مدام به چپ و راست می پرد و تغییر چهره و حالت می دهد بسیار تاثیر گذار است. عواملی که سازندگان باب اسفنجی بصورت حرفه ای و به دقت بر روی آن کار کرده اند.
باب اسفنجی با نام کامل باب اسفنجی شلوار مکعبی نام اسفنجی است که به همراه دوستان خود در شهری به نام Bikini Bottom در زیر دریا زندگی می کند. دو همسایه وی شامل یک ستاره دریایی و یک اختاپوس هستند. پاتریک یک ستاره دریایی است و نماد تنبلی و نادانی به شمار می رود. باب اسفنجی در یک رستوران کار می کند که مالک آن یک خرچنگ است.
کمپانی نیکلودئون به عنوان سازندهٔ مجموعهٔ باب اسفنجی به دلیل محبوبیت بالای این شخصیت کارتونی، تا امروز ۱۲ فصل از ماجراهای باب اسفنجی را تولید و عرضه کرده است و سال ۲۰۱۹ نیز شاهد فصل سیزدهم آن خواهیم بود. کارتون باب اسفنجی تا کنون توانسته ۴۶ جایزه از جشنوارههای معتبر انیمیشن در دنیا به دست آورد. علاوه بر سریال باب اسفنجی، در سالهای مختلف به دلیل محبوبیت بالای این شخصیت کارتونی، چندین فیلم طولانی نیز با موضوعات مختلف با حضور این شخصیت ساخته شده است.
قسمتهای مختلف کارتون باب اسفنجی با صدای جذاب محمدرضا صولتی به فارسی دوبله شده است. جالب است بدانید محمدرضا صولتی در نقش چند شخصیت این داستان صحبت کرده که به نظر میرسد در کار خود عالی عمل کرده است.
دنیای این انیمیشن، فضای جذاب و خاص دارد. ماجرا از این قرار است که باب اسفنجی شلوار مکعبی نقش یک همبرگر سرخکن را در یک فروشگاه مواد غذایی ایفا میکند و خانهٔ او یک آناناس است. پاتریک Patrick Star، ستاره دریایی این مجموعه، صمیمیترین دوست باب اسفنجی است که از قضا از هوش و استعداد بهرهای نبرده است. اختاپوس، یکی دیگر از شخصیتهای داستان در نقش یک صندوقدار بداخلاق و متکبر ظاهر میشود. آقای خرچنگ شخصیتی پولپرست و صاحب رستوران است و همیشه با باب اسفنجی و پاتریک در چالش به سر میبرد.
با اینکه این سری کارتونی طولانی توانسته یکی از بالاترین امتیازات را در بین انیمیشنهای تاریخ دریافت کند، ولی گاهی حاوی صحنههای خشونتآمیز، بیمحتوا یا ترسناک است که بسیاری از والدین ترجیح میدهند فرزند آنها این صحنهها را تماشا نکند.
سریال تلویزیونی انیمیشن آمریکایی “باب اسفنجی” کارش را از سال ۱۹۹۹ شروع کرد و تاکنون نزدیک به ۲۵۰ قسمت از آن پخش شده است. در سال ۲۰۰۴ هیلنبرگ لایواکشن “باب اسفنجی شلوار مکعبی” را کارگردانی، نویسندگی و تهیه کرد. این فیلم در سراسر جهان ۱۴۰ میلیون دلار به فروش رسید.
و شرحی در باب مصادیق هفت گناه کبیره در انجیل
شهوت (باب اسفنجی)
مقایسه نهایی ما احتمالاً از همه کمتر معلوم است زیرا ما معمولاً شهوت را از دید جنسی در نظر میگیریم. با این وجود، تعریف جایگزین برای شهوت به سادگی “میل پرشور برای چیزی” است. از این معنای کلمه، این را نمیتوان انکار کرد که دوست زرد جذاب ما موجود بسیار شهوانی است. باب اسفنجی شهوت زندگی کردن دارد که در مقایسه با اکثر شخصیتهای کارتون، او بطور یکسان برای عواطف هر دو دوست و دشمن اشتیاق دارد، مشتاق است که تحسین شود و برای به انجام رساندن یک وظیفه هر کاری میکند
تنبلی و نادانی (پاتریک)
پسری که زیر یک تخته سنگ برای بلند گریه کردن زندگی میکند. اگر این کافی نیست تا شما را قانع کند، در قسمت “صورتی بزرگ بازنده “به پاتریک جایزه برای انجام ندادن مطلقاً هیچ کاری طولانیتر از هر فرد دیگر، داده میشود. سپس او رهسپار میشود تا برگردد زیر تخته سنگش و از عنوان خود محافظت کند.
خشم (اسکوئیدوارد، اختاپوس)
شاخکهای اسکوئیدوارد درباره بیان کردن چشم انداز منفی او درمورد زندگی تردیدی ندارند، که این بوسیله اینکه چقدر او از کارش در کروستی کرب متنفر است یا از طریق تحقیر دو همسایه نفرت انگیز خود تشریح داده میشود. او به عنوان یک شکست معمول به تصویر کشیده شده است، کسی که به اذعان معایب خود امتناع میورزد. این خود انکاری ثابت، خودش را در حس طنز نیشدار و خشم در برابر جامعه که از خلاقیت و مهارت او قدردانی نمیکند، آشکار میکند.
حسادت (پلانکتون)
یک تصمیمگیری آسان دیگر. با تمام ثروت و شانس خوب کربس، یک مقدار برابر از بخت بد و شکست برای رقیب بزرگ او، شلدون پلانکتون وجود داشته است. پلانکتون یک رستوران به نام “سطل دوستی” دارد و با میل به دستیابی به موفقیت دشمنش، از پا درآمده است. هدف زندگی او این است که فرمول کربی پتی را از مال کربس بدزدد و رقیب اصلی خود را از کسب و کار بیرون کند.
حرص و طمع ( آقای کرابس، خرچنگ)
این تا حد زیادی آشکارترین مقایسه است که میتواند انجام شود. بخل یوجین کربس به طور دردناکی در سراسر مجموعه آشکار است. او دائماً به راههای بدست آوردن سود فکر میکند، حتی اگر شامل بهرهگیری از دوستان خود یا قرار دادن آنها در موقعیتهای مضر باشد. در یک قسمت، او آوازی به نام “اگر میتوانستم با پول صحبت کنم” را میخواند و حتی یک صفحه ویکی وجود دارد که به جمع آوری تمام برنامههای آزمندی او اختصاص داده شده است.
تکبر و خودشیفتگی (سندی، سنجاب)
او یک سنجاب است که به قدری به میراث خود بسیار افتخار میکند که در یک قسمت او تقریباً به خانه برمیگردد. سندی همچنین بسیار رضایت دارد که تنها مخلوق زمینی است که در میان گروهی ماهی زندگی میکند. گرچه معمولاً یک فرد خوش مزاج است، سندی به سرعت در مورد عظمت ایالت ستاره تنها صحبت میکند یا در مورد ورزشکاری خود در مسابقه کاراته یا یک مسابقه وزنه برداری خودنمایی میکند.
شکم پرستی (گری، حلزون)
اکنون این مورد کمی سختتر است. کسانی که تعداد زیادی از این سری را دیدهاند متوجه تعدادی از جوکها درباره باب اسفنجی که باید بیاد داشته باشد که به حلزون خانگی خود غذا دهد، خواهند شد. صادقانه، گری در کنار خوردن و میو کردن کار زیادی انجام نمیدهد، و میو کردن اغلب ناشی از این حقیقت است که او گرسنه است. یک مرتبه وقتی باب اسفنجی به حیوان خانگی خود غذا نداد، گری نشان داده شد که بخشهایی از نیمکت خود را میخورد. در قسمت دیگر، گری از خانه فرار میکند چون باب اسفنجی برای یک مدت فراموش کرده که به او غذا دهد. مرتبه دیگر وقتی باب اسفنجی فراموشی داشت، گری ذخیره یک سال غذای حلزون را خورد و بطور وحشتآوری چاق شد. این بدون شک ثابت میکند که وقتی به اختیار خودش گذاشته شود، گری کاری بجز خوردن انجام نخواهد داد.
در دنیای کنونی یکی از مهمترین عرصه های اسطوره سازی رسانه های تصویری هستند که گستردگی آنها کاملاً مشهود و نقش آنها در انتقال پیام و فرهنگ سازی تقریباً غیرقابل انکار است. در این میان دنیای کودکان به واسطه ویژگی های روانشناختی که در مقطع رشد و یادگیری آنها وجود دارد میتواند بستر مناسبی برای این منظور باشد.
کارتون، بازی و اسباب بازی آنچنان در روح و شکل گیری شخصیت افراد اثرگذار است که میتوانند طرز تفکر افراد را در آینده تعیین کنند. برای ایجاد یک جهت دهی ماندگار در سبک زندگی افراد یک جامعه، بهترین راهکار سرمایه گذاری و برنامه ریزی روی کودکان است.
استیفن هیلنبرگ، انیمیشنساز آمریکایی و خالق سریال انیمیشن «باب اسفنجی» اخیرا در سن ۵۷ سالگی در اثر ابتلاء به بیماری لو گهریگ درگذشت. به نقل از تلویزیون نیکلودئون که هیلنبرگ یکی از بنیانگذاران آن بود، او سال گذشته به بیماری لو گهریگ یا اسکلروز جانبی آمیوتروفیک (ASL) که یک بیماری تخریب کننده سلولهای عصبی است، مبتلاء شد.
تلویزیون نیکلودئون در صفحه توئیترش نوشت: «ما متاسف هستیم که خبر درگذشت استفن هیلنبورگ، خالق باب اسفنجی را اعلام میکنیم. امروز، ما برای احترام به زندگی و کار او یک لحظه سکوت میکنیم.»
هیلنبرگ فعالیتش در حوزه انیمیشن را در سال ۱۹۸۷ آغاز کرد. این زیستشناس دریایی، اقیانوسنگار، انیماتور، نویسنده، تهیهکننده، صداگذار و کارگردان آمریکایی عمده شهرت خود را مدیون انیمیشن «باب اسفنجی» بود.